Ga direct naar inhoud

De Nederlandse bodemlectoren trekken samen op en investeren in kennisontwikkeling en innovatie

Lectorenplatform bodem

Bodem is urgent en actueel. De Europese bodemstrategie vraagt lidstaten fors aan de slag te gaan met het ontwikkelen van vitale bodems, het nationale programma landelijk gebied – inclusief herstructurering natuur en landbouw, vraagt om nieuwe werkwijzen voor duurzaam beheer ervan, en opgaven als energietransitie en klimaat zorgen voor nieuwe aandacht voor het duurzaam gebruik van bodem en ondergrond daarvoor. Recent is daarnaast de beleidsbrief Water en Bodem sturend aan de Tweede Kamer aangeboden. Met deze hernieuwde aandacht zijn overheden, bedrijven en kennisinstellingen ook bezig met nieuwe kennisinfrastructuur rondom bodem, zowel vanuit landelijk als stedelijk perspectief. Toegepast onderzoek voor het duurzaam omgaan met bodem en ondergrond wordt dan ook steeds belangrijker.

Kenniscentrum bodem

In het kort

Doelstelling Een grotere en efficiëntere bijdrage leveren aan de oplossing van maatschappelijke bodem- en ondergrond vraagstukken.

Projectleider Emiel Elferink

Contact projectleider emiel.elferink@hvhl.nl

Looptijd september 2024 – 31 augustus 2026

Budget €105.000,-

Financiers SIA, NWO

Doelstelling
Door kennis, onderzoeksresultaten, faciliteiten en ervaringen te bundelen en te delen kunnen we effectiever onderzoeken aanvragen en uitvoeren, en bijdragen aan de realisatie van beleidsopgave: alle landbouwbodems in Nederland duurzaam beheerd in 2030. Voor de gewenste inhoudelijke afstemming en kennisontwikkeling vragen we de platformregeling aan.

Intentie
De vijf hogescholen hebben de intentie om de samenwerking op het gebied van bodem en ondergrond te intensiveren. De bodemgerelateerde lectoraten vinden elkaar op diverse relevante thema’s, zoals bodemkwaliteit, biodiversiteit, voedselproductie, waterbeheer, klimaatadaptatie en -mitigatie, kringlopen, duurzaam gebruik van de bodem, energie, beheer en governance. Insteek is enerzijds om de onderlinge kennisuitwisseling tussen bodemlectoraten te versterken en anderzijds een centraal aanspreekpunt en schakelpunt te vormen en de verbinding te leggen met lectoraten die werken aan gerelateerde thema’s (water, voedsel, biobased, kringlopen, socio-economisch, etc.). We willen gezamenlijk optrekken in kennisontwikkeling en kennisuitwisseling met bedrijfsleven, burgers, overheden en kennisinstellingen. Hiervoor ligt er o.a. een initiatief om, in onderlinge afstemming, regionale kenniscentra in te richten en/of bestaande centra verder te ontwikkelen, waarin kennisdisseminatie en –ontwikkeling centraal staan. Daarnaast ambiëren we een verbeterde afstemming en samenwerking met lopende en nieuwe PPS’en in de topsectoren,
met het doel om de impact van deze projecten te ondersteunen en te versterken.